Haber

Eskişehirliler TDK’nın ‘Çibörek’ Güncellemesini Beğendi

Eskişehirliler TDK’nın “Çibörek” güncellemesini memnuniyetle karşıladı.

TDK’nın yeni kararından hem Çibörekçi esnafı hem de vatandaşlar memnun.

İşletmeler tabelalarını son değişikliğe göre ayarlamaya hazırlanıyor

ESKİŞEHİR – Bazı kelimeleri güncellemeye giden Türk Dil Kurumu’nun ‘Çiğ Börek’in ‘Çi Börek’ olarak değiştirilmesini değerlendiren Eskişehirli esnaf ve vatandaşlar, değişiklik kararının doğru olduğunu belirtti.

TDK Türkçe’deki 18 kelimenin yazılışını değiştirdi. Yazılışı değişen kelimeler arasında Eskişehir’in ortak lezzetlerinden biri olan Çibörek de yer alıyor. Yeni değişiklikle birlikte bu lezzet Çiğ böreği artık Çibörek olarak kullanılacak. TDK’nın son güncellemesinin ardından Eskişehirli Çibörek esnafı hazırlıklara başladı. Çibörekçiler, TDK’nın söz güncellemesini memnuniyetle karşılarken, işletmelerinin tabelalarını son değişikliğe göre ayarlayacaklarını söyledi. Bazı vatandaşlar da hoş börek anlamına gelen çibörek kelimesindeki güncellemenin isabetli bir karar olduğunu belirterek, günlük hayatta daha sık kullanılan bir başka tabirle düzenleme yapılabileceği şeklinde görüş bildirdi.

“Doğru yazılışı çi börektir”

35 yaşındaki çiğ börek ustası Necati Aslan, TDK’nın değişiklik kararının doğru olduğunu belirterek, “Önceden halk dilindeki yazılımlar ham kelimesinden esinlenilerek ham börek olarak konuluyordu. Yıllardır böyle.Daha sonra Türk Dil Kurumu yufka yerine çi böreği kullanmış G. Çibörek lezzetli börek anlamına geliyor.” Sözler TDK’ya göre ayarlandığı için günümüzde çi börek kullanılmaya başlandı. Gerçek bu” dedi.

“Kısaca çiörek demek daha doğru”

Bir diğer çi börek ustası Hasım Kara ise böreğin Tatarcadaki asıl adının farklı olduğunu savunarak, “Aslında böreğin adı ne çiğ börek ne de çibörek. Tatarca böreğin asıl adı ğbörek. İyi börek güzel börek demektir.Kısaca çibörek desek daha doğru olur.Her yerde Çiğbörek olarak anılırdı.Ne yazsak gelenler ‘çibörek yemeye geldik’ diyor.

“Peynirli turta olarak söylemek daha hızlı ve daha kolay”

Vatandaşlardan İbrahim Şener de çi börek kelimesindeki gelişimin hızlı ve kolay söylenmesi açısından faydalı olduğunu belirtti. Bu değişikliklerin kelime karmaşasını ortadan kaldıracağını düşünen Şener, “Yumuşak g’nin kaldırılması aslında dilimizin sadeleşmesi ve kelimelerin daha kolay söylenmesi açısından faydalı bir gelişme oldu. Çibörek deme şekli daha hızlı. TDK’nın kararı doğruydu. Söz hem kısaltıldı hem de aslına döndürüldü. “Eskişehir için hayırlı olsun, herkesin ortak bir kelime yerine birebir kelimeyi kullanması kafa karışıklığını ortadan kaldırıyor. Farklı durumlarda kelime. Bu durumda yapılacak çalışmalar sadece çi börekte değil, günlük hayatta çokça kullanılan kelimelerde de yapılmalıdır. Çünkü dilimizde çokça kullanılan yabancı kelimeler bulunmaktadır. Dilimizin bozulmaması ve sadeliğinin korunması için bunun TDK tarafından yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi.

Böğürtlenli turta nedir ve nasıl yapılır?

Kökeni Tatarlara dayanan Eskişehir’e göç eden Kırım Tatarlarına özgü lezzetlerden biri olan çiğ börek, güzel ve iyi hamur işi anlamına gelmektedir. Un, tuz, su ve kıyma karışımıyla yapılan çibörek için önce orta büyüklükte bir hamur açılır. Bu hamur kıyma ile doldurulur ve kapatılır. Daha sonra doldurulan hamur yarım ay şeklinde kesilerek kızgın yağlanmış kazana atılır. Yağda birkaç dakika kızartıldıktan sonra tabaklara servis edilir. Çibörek ustaları, böreğin tazeliğinin bozulmaması için kazandan çıkarıldıktan sonra sıcak olarak yenmesini tavsiye eder.

haberespiye.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu